Så bekämpar du bananflugor i bostaden

Vi har alla varit med om det – någon gång. Man har precis köpt en fin kryddväxt till fönsterbrädan, och plötsligt tre dagar senare svärmar en hel arme av små flugor omkring den. Och vad värre är – de har även börjat hänga vid fruktskålen. Bananflugan har hittat vägen in i ditt hem, och på köpet har den bjudit in hela sin stora familj. Men frukta inte! Nedan hittar du en guide till både hur du förebygger deras förekomst och hur du effektivt bekämpar dem.

Vad är en bananfluga och är den farlig?

Bananflugan är en liten, gulbrun insekt, ca 3-4 lång mm med genomskinliga vingar. Den är även känd som vinfluga, fruktfluga eller ättiksfluga – kärt barn har många namn, eller i detta fall: irriterande liten fluga har många namn. De hör alla till samma överordnade släkt, men deras namn säger något om vilket ställe varje underart tycker bäst om. När det nu är sagt, så gäller det generellt för dem alla, att de älskar fuktig och halvrutten miljö, där en fermenteringsprocess har kommit i gång. Därför är det viktigt att inte ha övermogna eller småskadade frukter liggande, då de kan dra till sig bananflugor från långt håll.

Och samma sak gäller tomma vin-, öl- och läskflaskor eller burkar. Den fuktiga miljön drar till sig bananflugan eftersom den är det perfekta stället för den att lägga sina ägg i. Bananflugan kan lägga upp till 500 ägg under sin relativt korta livslängd på ca en månad. Äggen kläcks på några få timmar, och redan efter 8 dagar är flugan fullvuxen.

bananflugor

Under de varma månaderna förökar sig bananflugan även utomhus, vilket gör att man skall vara uppmärksam på nedfallsfrukter, avfallsbehållare, komposthögar och liknande eftersom dessa också är perfekta som ”barnkammare”.

Bananflugan är inte farlig (inte heller deras ägg), men den kan också vara smittbärare, eftersom den som andra flugor tycker om allt som är fördärvat eller ruttet. Därför kan den ha varit i kontakt med bakterier innan den sätter sig på dina matvaror - det är därför enormt viktigt att skölja eller tvätta alla matvaror innan de skall ätas.

Hur kommer bananflugan in i bostaden?

I motsats till vad många trodde förr, uppstår bananflugan inte bara spontant av sig själv i din fruktskål eller kryddväxter från livsmedelsbutiken. De kan komma in genom de minsta sprickorna, så öppna dörrar eller fönster är inga problem. Man kan också ha otur och ha med dem hem från senaste besöket i livsmedelsbutiken – det kan ligga ägg på frukter och/eller i kryddväxternas fuktiga jord, och det är när äggen kläcks som problemen uppstår.

Därför är det alltid viktigt att noggrant tvätta av nyinköpta frukter – särskilt om man har en fruktskål stående framme. I kylskåpet dör bananflugan av kyla, vilket gör att man kanske skall överväga att förvara all frukt i kylskåpet.

Hur förebygger man bananflugor?

För att förhindra att bananflugan först och främst förökas, är det viktigt att hålla köket snyggt och rent utan våta områden med matrester. Använd eventuellt något rengöringsmedel för att få bort organisk kontaminering. Följ alltid tillverkarens anvisningar, eftersom säkerhetsutrustning kan vara nödvändig.

Under matlagningen bör all grönsaks- och fruktavfall kastas på komposten så snart som möjligt, eller i alla fall tas ut ur huset, gärna i en mindre behållare med lock på. Alla flaskor, burkar eller glas som skall till återvinning, skall i förväg sköljas ur, och om du vill undvika bananflugor, är det nu ännu en anledning till att vara extra noggrann när du sköljer dem.

Efter måltiden skall alla rester ställas undan snarast möjligt – både så att maten inte förstörs, men även för att bananflugan inte skall hinna med att hitta ett nytt hem till sina ägg.

Och slutligen är det viktigt att omgående skölja av alla matrester av glas, tallrikar och besticken – särskilt om disken inte ordnas med det samma. Avslutningsvis kan det rekommenderas att torka av köksytorna med ett rengöringsmedel.

Vad gör man om man redan har bananflugor?

Det finns olika enkla lösningar för bekämpning av dessa små insekter.

  • Flugpapper – Häng upp en eller flera rullar i närheten av området med flest bananflugor. Limmet innehåller varken gift eller insektsmedel, och rullen håller länge om den inte hänger i direkt solljus. Kom ihåg att hänga fruktflugfällan utom barnens eller husdjurens räckhåll.
  • Bananfluge-/fruktflugfällor – dessa innehåller ett lockmedel, varefter flugan drunknar i vätskan inne i fällan.

>>> HITTA BEKÄMPNINGSMEDEL TILL BANANFLUGOR HÄR <<<