Så bekämpar du silverfiskar

Silverfiskar kallas också för nattsmyg. Förklaringen hittar man nog i att insektens silverblanka ”beklädnad” påminner om formen på ”fisken” samt dess simliknande rörelser, vilket lätt kan leda ens tankar till mindre fiskar. 

Det är cirka 300 milj. år sedan de första silverfiskliknande insekterna såg dagens ljus. Man antar att det då fanns alla möjliga variationer av insekten, samt att de garanterat har varit mycket utbredda och fanns i stora antal. Många anser att i princip alla nutidens insekter mer eller mindre härstammar från dessa urinsekter.

Silverfisken kan med rätta uppfattas som en levande fossil. I länder som Spanien, Frankrike och övriga länder i Sydeuropa samt stora delar av Asien lever silverfisken under stenar, i hålor och andra liknande fuktiga ställen.

I Skandinavien hittar vi dem ytterst sällan utanför bebodda områden, stallbyggnader och liknande. På våra breddgrader är två arter mycket vanligt förekommande:

Lepisma saccharina (också känd som vanlig silverfisk), eftersom man oftast stöter på dem inomhus i bostäder. Det är den typen av silverfiskar som du oftast kommer att stöta på. Denna art kan bli strax över 1cm lång och kännetecknas genom en synlig silverglans.

Sølvfisk

Thermobia Domestica (också känd som ugnssmyg) kan bli upp till 2cm lång. Är i motsats till den vanliga silverfisken inte silverglänsande - utan är däremot gråaktig med mörka fläckar.

I motsats till Danmark finns i Sverige ännu en art, nämligen Den långsprötade silverfisken (Ctenolepsima longicauda), en förhållandevis ny art av silverfisk, som sprids och etableras i hela landet. Och det är inte en trevlig typ man har att göra med… Den kan, med sina långa antenner och spröt, tillsammans med en borstig mustasch som dess tydligaste kännetecken, dyka upp överallt i ditt hem, samtidigt är den något större än sina släktingar. Den långsprötade silverfisken kan bli upp till hela 3 cm lång. Denna typ av silverfisk upptäcktes i Sverige under 90-talet i Stockholm och Göteborg, men är nu ganska vanligt förekommande i hela landet.

BIOLOGI OCH SKADA

Silverfiskar är förnöjsamma djur, som kan bli upp till 4-5 år gamla. Dock är de inte speciellt fruktbara. En silverfiskhona lägger under hela sitt liv ganska få ägg. Äggen läggs i revor och sprickor. Ungarna liknar sina föräldrar – endast storleken skiljer dem åt. Ungarna blir könsmogna när de är ca 5-7 månader gamla. 

Silverfiskar är mycket känsliga för ljus och gömmer sig därför ofta i revor och sprickor, fram till de senare på natten kan leta efter föda. Det är därför ofta som de framträder när ljuset tänds. De upplevs därför ofta vid nattliga besök på badrummet, där silverfisken har goda livsvillkor.

Insekten kräver fukt för att leva, så det är i synnerhet just i dessa områden på badrummet eller köket som man ofta kan se silverfisken - ibland även under dagstimmarna. Silverfisken klarar inte av att klättra upp för släta och lodräta ytor, och därför blir de lätt fångade i badkar, tvättställ, skålar, handfat och liknande.

Silverfisken kan livnära sig på olika saker. Vanligtvis tycker den mycket om socker och andra stärkelser. Därför är de också speciellt förtjusta i tapetklister. Silverfiskens behov av proteiner täcker de övervägande genom att äta döda insekter. De kan göra ganska stor skada på papper, speciellt när det är fuktigt.

EFFEKTIV BEKÄMPNING AV SILVERFISK

Silverfiskar finns i större antal bara på ställen där det är hög fuktighet. Här kan de göra stor skada på förvarade böcker och annat papper. Vid större angrepp är nyckeln till effektiv bekämpning att begränsa, eller om möjligt, eliminera fukten. Därför är det mycket viktigt att identifiera källan till fukten - om man vill slippa silverfiskar.

TIPS: Grundlig dammsugning har betydligt större effekt än golvtvätt. 

Silverfiskar är känsliga mot de flesta insektsmedel. Insektspulver avsett för bekämpning av krypande insekter kan användas där djuren gömmer sig – t.ex. i revor, hålor och sprickor längs golvlister och rör. På ställen där det inte går att använda pulver, kan ett flytande insektsmedel användas som alternativ, och som också är avsett att komma åt de ställen där pulvret inte kan.

Observera att även om man är ihärdig med insektsprodukter, med dammsugning och andra effektiva medel, bör man vara klar över att silverfiskar kan vara svåra att utrota helt, eftersom dess gömställen är många och ofta inte synliga för oss människor.

Om du följer ovanstående, kommer du i flesta fall kunna ta ner antalet silverfiskar till en acceptabel nivå.

Se våra "gör-det-själv-produkter" för effektiv bekämpning av silverfiskar HÄR.

Vi önskar dig god jakt! :)

FAQ OM SILVERFISKAR

Är silverfiskar farliga?
Nej, silverfiskar är inte farliga för oss människor, men kan vålla stor skada på inventarier m.m.

Är silverfiskar giftiga?
Nej, silverfiskar är inte giftiga.

Vad är silverfiskar tecken på?
Silverfiskar är vanligtvis tecken på brist på städning samt rum och utrymmen med hög fuktighet.

Hur bekämpas silverfiskar?
Silverfiskar bekämpas bäst med grundlig rengöring/städning inkl. dammsugning samt genom användning av något effektivt insektsmedel som exempelvis RTU eller annat bete. Se dessutom till att vädra ofta för att därmed undvika att dina rum och instängda, eftersom silverfiskar trivs i luft med hög fuktighet.

Jag har fått silverfiskar på badrummet, hur blir jag av med dem?
Silverfiskar undviks på badrummet genom grundlig städning. Kom ihåg grundlig rengöring av avlopp, revor och handfat. Efter att du har rengjort/städat utsatta områden, bör du bespruta områden med RTU eller annat insektsmedel. Dessutom rekommenderas att efterföljande lägga ut silverfiskfällor.

SKADEDJURSstopp A/S

telefon T: 0045 44 94 50 55

email E: kontakt@skadedjursstopp.se

om os Romancevej 41 - 2630 Herlev - Danmark

 

   www.skadedjursstopp.se

   www.skadedyrshop.dk

   www.skadedyrstopp.no

Du kan förvänta dig det

1) Beställ före kl. 12 på vardagar - skickas samma dag

2) Svara på e-post inom 6 timmar i kundeservice tid

3) Du har 14 dagars returrätt på dina varor

Hitta oss på Facebook - SkadedjursStopp

Titta på våra videor - Youtube

Öppettider för kundservice 

Måndag kl 08.00 - 15.00

Tisdag kl 08.00 - 15.00 

Onsdag kl 08.00 - 17.00 

Torsdag kl 08.00 - 15.00 

Fredag ​​kl 08.00 - 15.00 

Om du har några frågor rekommenderas att du kontaktar oss
via e-post. kontakt@skadedjursstopp.se

Lager endast i Danmark kommer senare i Sverige.