Hur man undviker vägglöss under helgdagar

För många människor kan bedbugs förstöra en annars bra semester - oavsett om det är på hotell, stuga eller vandrarhem i Sverige och reser i resten av världen.

Bedbugs kommer inte från naturen, men reser med som blindpassager i vårt bagage (t.ex. sportväskor och resväskor). Därför plågas boende med många besökare ofta av sängbuggar. I Sverige gör en stor del av boende en stor insats för att bekämpa bedbuggar.

De gör förstås för kundernas skull, men också för att undvika dåliga recensioner på Facebook, Yelp och TripAdvisor. För dåliga recensioner kan hotell, Airbnb, Bed & Breakfast och andra boende avskräcka potentiella nya kunder.

I utlandet är boende mindre medvetna om sängbuggar. Därför bör resenärer vara medvetna om att undvika sängbuggar som bor i sovande områden, kryper in i sitt bagage och reser hem. Om du inte är försiktig med bedbugs riskerar du att flytta bedbugs hemma i din säng!

I Sverige finns ett stort antal produkter i flytande form, t.ex. fryssprut, insektsspray eller mer professionella insektsmedel. Tyvärr får den stora majoriteten inte tas utanför Sverige. Det bästa alternativet är väggbäddsband, som finns i flera olika varianter. Finns för både hårda och mjuka ytor. Utgångspunkten är att alla sömlister är utrustade med lim, vilket innebär att bedbugs inte kan gå förbi - eller kommer att hålla fast vid tejpens bindemedel.

Det bästa tipset att undvika bedbuggar på boende utomlands är att karantänera ditt bagage som illustreras i ritningen nedan. Karantänen rekommenderas både under semestern - men också efter semestern i ditt eget hem.

Illustration av upprättande av bedbug-tejp för karantän av bagage

Guide till karantän resväska på avkastningen

Steg 1: Placera bagaget på golvet
Vet mer än en resväska / väska sätta dem ovanpå varandra för att minimera rymdanvändningen.

Steg 2: Placera bäddband i kvadrat på alla sidor av bagaget.
Viktigt att tejpen överlappar på hörnen så att lössluckan inte kan krypa igenom.

Steg 3: Tejpen ska minst vara minst 10 cm. från väggen.
Värt att notera att bagaget inte överstiger bandet.

Steg 4: Töm kuffertens innehåll etc. del för del.
Undersök, tvätta och rengör varje del.

Steg 5: Rengör, damm och rengör bagaget.
Se till att ta sig runt alla hörn, sprickor och vrid tyget utåt.

Steg 6: Bagaget ska vara karantän tills du är 112% säker på att du har genomfört alla steg noggrant.

TIPS: Om du är osäker placerar du det tomma bagaget i en svart avfallspåse eller annan tät behållare. Håll den här tills nästa användning för att använda den igen.

Ovanstående är en svensk översättning av en dansk blogg.