FAQ om myggor

Trött på myggor? Få svar på de vanligaste frågorna om myggor. Till exempel hur man bekämpar myggor, där myggor bor, vilka myggor av blodtyp föredrar och mycket mer.

Vad lockar myggor?
Myggor lockas av arom, lukt och värme hos människor. Därför kan du känna dig mer mottaglig för mygg när du svettas. aktivitet eller höga temperaturer. Myggorna luktar genom små "antenner" som myggorna använder för att hitta sitt byte. Myggor kan lukta människor upp till 50 meter bort - och de gillar att flyga långt för att äta.

Var bor myggor?
Myggor lever i områden med hög luftfuktighet och varma miljöer. Vanligtvis i skogen, trädgårdarna eller nära floder och sjöar. Därför kan du undvika att flytta runt sjöar och vattendrag - särskilt på kvällen. Då behöver du inte förvandlas till myggkväll i området.

Vad lever myggor på?
Kvinnliga myggor livnär sig från blod från djur och människor, medan manliga myggor lever på nektar från blommor. Mygglarver lever i vattnet och äter små mikroorganismer från vattnet. De flesta myggstugor förekommer i augusti, där levnadsförhållandena är bäst för myggor i Sverige.

Hur snabbt kan myggor flyga?
En mygga kan flyga upp till 4 timmar utan pauser och flyga med en hastighet av 1-2. dvs den kan flyga upp till 8 kilometer direkt.

Vilka mygg sting?
Endast de kvinnliga myggstickarna. Den kvinnliga myggan är beroende av blod eftersom den måste använda blodet för att producera ägg.

Hur undviker jag myggbett?
Du kan dra nytta av att ha kläder för att täcka hela kroppen. Så myggor har svårare tid att komma åt din kropp. Bär blusar och jackor som kan lindas runt handleder och vrister så att myggor inte kan krypa under dina byxor eller ärmar.

Om du har många myggor nära din säng och sovplats kan du använda ett myggnät. Eller sätt upp insektsnät vid dörrar och ingångar.

Vilken färg drar mygg till?
Myggor lockas av mörka och starka färger. Därför bör du klä dig i neutrala färger under myggsäsong.

Vilken blodtyp föredrar myggor?
Studier har visat att myggar föredrar personer med blodtyp 0. I en sådan grad är personer med blodtyp 0 dubbelt så mottagliga för myggbitar jämfört med till exempel personer med blodtyp A.

Varför gillar mygg bättre än andra?
Det kan bero på flera saker. Myggor föredrar människor med blodtyp 0, människor som bär kläder i starka eller varma färger. Samtidigt kan mygga vara att föredra om du svettas mer än andra människor. Dessutom avger vissa människor en naturlig doft som myggor finner mer tilltalande än andras doft.
Många tror att ökat intag av B-vitaminer eller vitlök avskräcker myggor. Detta är inte korrekt. Det kan ha några extra effekter som på lång sikt skrämmer myggor bort, men på kort sikt har det ingen effekt enligt flera studier.

Var ligger myggägg?
Det är lite annorlunda för myggarter. Skogsmyggen lägger ägg på sommaren på fuktiga platser i skogsbotten. Till exempel mellan löv och mås. De kläcks inte förrän påföljande vår runt mars månad.
Stora hemmafruar lägger sina ägg på ytan av vattnet och ligger i små klumpar av ägg och larver. Larverna finns i små sjöar, bassänger, rännor, bäckar och liknande platser.

Hur många myggarter finns det i Sverige?
I Sverige finns det cirka 30 stickiga olika myggarter.

Hur många myggor finns det i världen?
Det finns cirka 3500 myggarter över hela världen. Myggor finns i alla länder - utom Island, vars kombination av klimat, miljö och läge innebär att myggor inte trivs på den steniga ön. Om du inte är en fan av myggor, betrakta Island som din nästa destination.

Varför surr myggor?
Myggor är utrustade med små smala vingar, som när myggorna flyger avger små hörbara vibrationer. Men bara den kvinnliga myggan gör det surrande ljudet. Det surrande lågfrekventa ljudet används också som kommunikation mellan myggorna. Summan används bland annat mellan myggorna när de försöker bota varandra.

Kan myggor leva på vintern?
Myggor lever i cirka 2-3 månader under sommaren och kommer vanligtvis att dö när förkylningen och vintern kommer. Vissa arter och myggor kan dock söka skydd, till exempel i stugor, träd eller i tak. Här kommer de att gå in i något slags vinter hö tills våren kommer. Om den kvinnliga myggan störs i sömnen kommer den att försöka söka efter blod.

Dör myggor när de svir?
Nej, myggor dör inte när de svir. Tvärtom, de håller sig vid att suga blod och överlever därmed - liksom att kunna producera. >>> Bekämpar effektivt myggor med fällor, skrämmer eller spray <<<