Så bekämpar du bananflugor i bostaden

Bananfluga (fruktfluga) på en bananBananfluga (fruktfluga) på en banan

Trött på bananflugor i kök och grovkök? Guide till kontroll och hur du blir av med bananflugor i ditt hem.

Vi vet alla det. Du har precis köpt en läcker ört till fönsterbrädan, men plötsligt tre dagar senare svärmar en armé av små flugor runt den. Och vad värre är – de har börjat hänga vid fruktskålen. Bananflugan har hittat in i ditt hem och den har bjudit med sig hela sin utökade familj. Men frukta inte! Nedan hittar du en guide till både förebyggande och effektiv kontroll.

Vad är en bananfluga och är den farlig?

Bananflugan är en liten, gulbrun insekt på ca. 3-4 mm med genomskinliga vingar. Den är också känd som vinfluga, fruktfluga eller vinägerfluga – kärt barn har många namn, eller i det här fallet: irriterande liten fluga har många namn. De tillhör alla samma föräldrasläkte, men deras namn säger något om var varje underart gillar att leka mest. Med det sagt är det i allmänhet sant för dem alla att de älskar en fuktig och halvruttna miljö där en jäsningsprocess har börjat. Därför är det viktigt att inte ha övermogen eller mörbultad frukt liggandes, eftersom de kan locka till sig bananflugor på långt håll.

Det samme gælder tomme vin-, øl- og sodavandsflasker eller dåser. Det fugtige miljø tiltrækker bananfluen, fordi det er det perfekte sted for den at lægge sine æg. Bananfluen kan lægge op til 500 æg i sin relativt korte levetid på ca. én måned. Æggene klækkes på nogle få timer, og efter 8 dage er fluen fuldvoksen.

I de varme måneder yngler bananfluen også udenfor, så dér skal man være opmærksom på nedfaldsfrugter, skraldespande, kompostbunker og lign. da disse også er gode ynglesteder.

Bananfluen er ikke farlig (heller ikke dens æg), men den kan være smittebærer, da den ligesom andre fluer godt kan lide, alt hvad der er fordærvet eller råddent. Derfor kan den have været i kontakt med bakterier, før den sætter sig på dine madvarer, og det er derfor enormt vigtigt at vaske alle madvarer, før de spises.

Hur tar sig bananflugan in i huset?

Tvärtemot vad många trodde innan, dyker bananflugan inte bara upp spontant i din fruktskål eller örtplantor från snabbköpet. De kan ta sig in genom även de minsta sprickor, så öppna dörrar eller fönster är inga problem. Du kan också ha otur att de har följt dig från senaste shoppingturen - det kan finnas ägg på frukt och/eller i örternas fuktiga jord och när äggen kläcks har vi problem.

Därför är det alltid viktigt att tvätta nyköpt frukt ordentligt – speciellt om du har en fruktskål stående ute. I kylen dör bananflugan av kyla, så det är också värt att överväga att förvara all frukt i kylen.

Hur förebygger man mot bananflugor?

För att förhindra att bananflugan häckar i första hand är det viktigt att hålla köket rent och snyggt utan våtutrymmen med matrester. Använd ev ett rengöringsmedel för att avlägsna organisk förorening. Följ alltid tillverkarens bruksanvisning eftersom säkerhetsutrustning kan krävas.

Under tillagningen ska allt grönsaks- och fruktavfall slängas i komposten så snart som möjligt, eller åtminstone ut ur huset, kanske i en liten burk med lock. Alla flaskor, burkar eller glas som ska återvinnas ska sköljas i förväg och vill man slippa bananflugor finns det nu ytterligare en anledning att vara extra försiktig vid sköljning.

Efter maten ska alla rester packas bort så fort som möjligt – både för att maten inte ska fördärvas, men också för att bananflugan inte ska hitta ett nytt hem för sina ägg.

Slutligen är det viktigt att omedelbart skölja bort alla matrester och glas från disken – speciellt om disken inte tas bort direkt. Slutligen rekommenderas att torka av köksytorna med ett rengöringsmedel eller rengöringsmedel.

Vad gör du om du redan har bananflugor?

Det finns olika enkla lösningar för att bekämpa de små insekterna.

Flugpapper – Häng en eller flera rullar nära området med flest bananflugor. Limmet innehåller varken gift eller insektsmedel och rullen håller länge om den inte hängs i direkt solljus. Kom ihåg att hänga fruktflugsfällan utom räckhåll för barn eller husdjur.

Bananfluga/fruktflugfällor – dessa innehåller ett lockmedel, varefter flugan drunknar i vätskan inne i fällan.