FAQ om Vägglöss

Nedan hittar du svar på vanliga frågor om sängbuggar och vägglöss. Om du inte svarar på en fråga - är du naturligtvis välkommen att kontakta oss.

Hur ser vägglöss ut?

Vägglöss är en platt insekt. Det betyder att det kan gömma sig även på de smalaste sprickorna och små sprickor i t.ex. säng eller andra möbler. Vägglöss har vanligtvis en rödbrun färg och kropp med oval form. En vuxen säng bugg är 4-5 mm. i längd och 2-3 mm. i bredd. Då upptäcker du sängbuggar, de borde vara synliga för det mänskliga ögat. Vuxna män är större än kvinnor, speciellt för att bakkvartpartierna bär könsorganen.

Sådan ser væggelus ud - eksempel 1  Sådan ser væggelus ud  Foto af væggelus :

Hur kommer vägglöss?

Många tror att vägglöss kommer krypa in från naturen. Detta är inte korrekt.
Vägglöss går vanligtvis in i hemmet efter ett besök från någon som har fört dem från bagaget.

Alternativt genom att du själv har besökt en plats med vägglöss, t.ex. hotell, vandrarhem eller äldre hem, från vilka du medvetet har tagit hem vägglöss. Vägglöss söker ofta tillflykt i väskor och resväskor och på så sätt transporteras de från plats till plats. Vägglöss kommer ofta hem när svenskarna har besökt internationella destinationer som Spanien, Egypten eller Mexiko.

Dessutom kan man också få vägglöss från grannan eller över / under marken. Storleken på vägglöss gör att de kan krypa igenom mycket små sprickor och sprickor. Till exempel nära rörledningar.

Om du har lagt in nya / gamla möbler från loppmarknad eller Secondhand-inköp (Facebook Marketplace etc.) är det troligt att sängbuggar kommer härifrån.

Hur man infekterar vägglöss?

Vägglöss smittar inte, men kommer via resväskor, påsar eller liknande. Se mer i ovanstående svar.

Hur ser vägglöss ut?

Symtom från vägglöss bites skiljer sig från person till person. Bett från vägglöss är inte smittsam, till exempel. tick.

Medan fleece och flea bites förekommer ofta under klädda delar av kroppen där heta och fuktiga, biter från sängbuggar uppträder i områden där kroppen inte är täckt av kläder eller andra kläder. Biter från vägglöss kommer vanligen att förekomma i ansiktet, händerna eller benen som ligger utanför dynan.

I de flesta fall upptäcks inte vägglöss bett omedelbart, men bara efter vakning, och betten börjar klia.

Hur man kämpar vägglöss?

Vägglöss är mycket svåra att slåss. Det kräver en seriös och konsekvent ansträngning. Efter att ha upptäckt sängbuggar i hemmet ska alla kläder tvättas med så hög temperatur som möjligt - helst 60 grader eller högre. Alternativt kan kläderna lagras utomhus under en längre tid eller frysta för att döda sängbuggar i plagget.

Det mest effektiva sättet att bekämpa bed buggar är dock att använda spray eller fällor för syftet. Det finns flera olika fällor för montering t.ex. nära sängben med och utan bete. På Skadedyrshop.dk rekommenderar vi att du lyfter sängen upprätt och sprayar med Trinol 810, RTU eller Perma Forte B. Det är viktigt att du kommer runt i alla sprickor och sprickor. Vägglöss gömmer sig även i de minsta sprickorna. Ta god tid för effektiv kontroll.

Förfarandet bör upprepas 2-3 gånger om månaden. Sprutning av sängar och andra möbler bör genomföras kontinuerligt för att förhindra nya sängbuggar. Eftersom vägglöss är mycket resistenta mot kontroll, bör man regelbundet växla mellan de olika agenterna för större attacker.

Skal min försäkring och skada från vägglöss?

Vissa försäkringsbolag täcker attacker och skador från vägglöss och andra djur - men det beror på ditt försäkringsbolag.
Kontakta ditt företag för mer information.

Vad bor vägglöss på?

Till skillnad från fästingar som matas på växtjuice, lever vägglöss på blod. Vägglöss lever på mänskligt blod, som de suger från oss människor när vi sover. Av samma skäl bor de flesta vägglöss i sängar och soffor.

Vad lockar vägglöss?

Vägglöss lockas av kroppsvärme och mänsklig andning. Vanligtvis kommer vägglöss från t.ex. grannens lägenhet, egna / andra resväskor eller påsar som har stannat utomlands eller på hotell, stugor eller vandrarhem.

Var gömmer vägglöss?

Vägglöss gömmer sig i sprickor, sprickor och små hål i sängen.

Tips: Om du har hittat vägglöss är det viktigt att du inte byter sovplatser till andra rum. Eftersom detta kan betyda spridningen av vägglöss, då de kommer att migrera till din kroppstemperatur - och sålunda kommer du att ha vägglöss i hela hemmet.

Udvalg af produkter mod væggelus

>>> Se vårt sortiment av produkter mot vägglöss <<<